fbpx

Hány éves kortól vállalhatok diákmunkát?
Diákmunkát vállalni 15 éves kortól szülői engedéllyel iskolai tanszünetben, 16 éves kortól szülői engedéllyel, bármikor lehet. 18 éves kor felett már nincs szükség szülői engedélyre. 18 éves kor alatt tilos az éjszakai munkavégzés (este 22:00 és reggel 6:00 között) és a túlóra.

Csak BME-s hallgatók vállalhatnak diákmunkát nálatok?
Bármilyen magyarországi oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója vállalhat diákmunkát iskolaszövetkezetünkben.

Passzív hallgatói jogviszonnyal vállalhatok diákmunkát?
Igen, 25. életéved betöltése előtt, passzív nappali tagozatos hallgatóként is tudunk foglalkoztatni.

Esti vagy levelező tagozatos hallgatóként is vállalhatok diákmunkát?
Sajnos az iskolaszövetkezeti munkavégzéshez szükséges, hogy nappali tagozatos diák legyél.

Más iskolaszövetkezetnek már tagja vagyok. Onnan ki kellene lépnem, hogy a MISZISZ-en keresztül vállalhassak diákmunkát?
Természetesen nem akadály, ha más iskolaszövetkezetben már tag vagy. A korábbi tagságaidat ugyanúgy megtarthatod, vállalhatsz több iskolaszövetekezen keresztül is diákmunkát, nálunk nincs kizárólagosság.

Hogyan tudok regisztrálni hozzátok?
Belépni (regisztrálni) az iskolaszövetkeztünkbe és taggá válni nálunk csak diákmunkára való felvétel során van lehetőséged. Jelentkezésed nem jelent automatikus belépést a szövetkezetbe. A diákmunka vállalásáról itt olvashatsz infokat.
Amennyiben még munkát keresel, regisztrálj be az ügyfélkapunkba! Itt, ha megadod az elérhetőségeidet, illetve feltünteted részletesen a tanulmányi adataidat, képességeidet, továbbá feltöltöd az önéletrajzodat, akkor célzottan fel tudunk keresni, ha hozzád illő munkára keresünk hallgatókat. Az ügyfélkapu regisztráció nem minősül iskolaszövetkezeti tagságnak!

Hogyan tudok diákmunkára jelentkezni?
Erről bővebben a “Jelentkezés menete” fül alatt olvashatsz.

Aktuális még az “XY” diákmunkátok?
IGEN! Amennyiben a honlapunkon böngészel, csak aktuális álláshirdetést fogsz látni. Ugyanez igaz a Jooble oldalára is, azt a profilt is mi kezeljük. Azonban előfordulhat, hogy más álláshirdető oldalak áthuzzák a hirdetéseinket, azonban ezeken továbbra is elérhetőek maradnak, attól függetlenül, hogy már lejárt a jelentkezési időszak. Továbbá, ha a Facebook vagy Instagram oldalunkon látsz egy hirdetést, érdemes a meghirdetett pozícó linkjére kattintani, hogy lásd, aktuális-e még az ajánlat.
Ne ijesszen meg, ha olyan pozíciónkkal találod szemben magad, amit már több hónapja hirdetünk az oldalunkon. Ezek a diákmunkák is aktuálisak még, csupán a partnerünk folyamatosan keresi (és veszi fel) a diákokat.

Mikor kapok visszajelzést a jelentkezésemre?
A jelentkezésedre egy-két napon belül válaszolunk, majd amennyiben megfelelsz partnerünk keresési feltételeinek, továbbítjuk önéletrajzodat nekik. Ezután a kiválasztás, interjúzás már a partnerünkön múlik, a kiválasztási folyamat 4-6 hétig is elhúzódhat, különösen is igaz ez, ha a döntéshez több vezetőtől is várnak jóváhagyást. Abban az esetben, ha partnerünk visszajelez nekünk valamit a jelentkezéseddel kapcsolatban, mi azt egyből továbbítjuk feléd.

Hogyan érhetlek el titeket?
A központi, és munkatársaink egyéni elérhetőségeit a “Kapcsolatok” fül alatt találod meg.

Mi az a munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálat? Mi az az egészségügyi kiskönyv? Kell nekem?
A munkavégzés törvényes feltétele a munkakörödnek megfelelő, érvényes munka-alkalmassági egészségügyi vizsgálatról szóló igazolás, bizonyos munkakörökben (pultos, élelmiszerbolti eladó, stb.) pedig Egészségügyi Kiskönyv és tüdőszűrő vizsgálat megléte. Aktuális egészségügyi vizsgálatokkal kapcsolatos hirdetményünket itt érheted el.

Mi alapján kapom a fizetésem?
Iskolaszövetekeztünkben javarészt órabérben dolgoznak a hallgatók, ez azt jelenti, hogy a ledolgozott óráik után kapják a bérüket. A munkaórák igazolására mindenki havonta vezeti a jelenléti ívét, melyet minden tárgyhót követő hónap 3. napjáig köteles megküldeni felénk. A jelenléti íven összesített, a munkairányító által igazolt órák alapján történik a bérek kifizetése.

Mikor érkezik meg a fizetés?
Az elvégzett munka után járó béreket havonta utaljuk a bankszámládra. Ennek időpontja megállapodás szerint a munkavégzést követő hónap 15. napja, de általában már 10-éig megtörténik az utalás. Amennyiben ez munkaszüneti napra esik, akkor az ezt megelőző utolsó munkanap.

Nem kaptam meg a fizetésemet, mit tegyek?
A kifizetéshez a következő dokumentumok szükségesek:
– Érvényes nappali tagozatos hallgatói jogviszony igazolása,
– Aktív bankszámlaszám,
– Érvényes belépési nyilatkozat és megállapodás (Tagjainknak minden májusban és novemberben meg kell hosszabbítania a tagságát!),
– Érvényes munkaköri orvosi alkalmassági igazolás vagy Egészségügyi kiskönyv,
– Helyesen kitöltött és leigazolt jelenléti ív
Kérlek győződj meg arról, hogy a fent felsorolt dokumentumokat eljuttattad időben hozzánk. Amennyiben ez hiányos, – amíg nem pótlod a hiányosságokat, – nem tudjuk kifizetni a béredet.
Amennyiben annak ellenére nem kaptál fizetést, hogy a szükséges dokumentumokat hiánytalanul eljuttattad hozzánk, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot a melo@miszisz.hu címünkön!

Mennyi a minimum bér, amit kapnom kell?
Amennyiben teljes munkaidőben vállalsz munkát, a részedre megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén, 2022. január 1-jétől, havibér alkalmazása esetén bruttó 200.000 forint, órabér alkalmazása esetén bruttó 1150 forint.
Legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben a garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén, 2021. január 1-jétől, havibér alkalmazása esetén bruttó 260.000 forint, órabér alkalmazása esetén bruttó 1495 forint.

Mennyit vontok le a fizetésemből?
A honlapunkon feltüntetett bérek bruttóban értendőek, ez azt jelenti, hogy a béredből a 15% személyi jövedelemadót (SZJA) kell levonni (25 év alatti fiatalok SZJA kedvezeményét lásd lejjebb). Egyéb költséggel nem kell számolnod. (Az adózásról bővebben itt tájékozódhatsz.)
A szövetkezeti részjegy megvásárlásával válsz jogilag is taggá. A részjegy 1500 Ft-os részét az első fizetésedből vonjuk le. Fontos, hogy ez nem tagdíj, így ezt az összeget csak egyszer kérjük Tőled. Amennyiben a szövetkezetből kilépsz, a részjegy befizetett részét visszakapod.

Mi az a 25 év alatti fiatalok SZJA kedvezménye? Kik jogosultak rá?
A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a jövedelmeik után maximum bruttó 433.700 Ft/hónap jövedelemig. Tehát, ha ezalatt van a havi fizetésed (összeadva, minden egyes munkahelyeden a jövedelmedet), akkor nem kerül levonásra az SZJA. Ha meghaladja a fizetésed ezt az összeget, akkor csak az összeg feletti rész után kell adóznod. A kedvezményt abban a hónapban kaphatod meg utoljára, amelyben betöltötted a 25. életévedet. A kedvezmény automatikusan jár, külön kérvényezni nem kell, akkor kell nyilatkozni, amikor nem kéred a kedvezmény figyelembe vételét, vagy csak részlegesen kéred (pl.: több helyen dolgozol, így az összjövedelmed meghaladj a bruttó 433.700 Ft-ot havonta.)

Szakmai gyakorlatot is leigazoltok?
Igen, iskolaszövetkezetünk jogosult a diákmunkát igénybe vevő céggel együttesen leigazolni a szakirányú tanulmányaidhoz kapcsolódó munkád, mint a diplomához szükséges szakmai gyakorlatot.

Idén diplomáztam, meddig dolgozhatok nálatok?
Addig, amíg a diákigazolványra vagy jogosult. Azaz, ha az őszi félévben (tehát januárban) fejezted be tanulmányaidat, akkor március 31-ig, ha pedig a tavaszi félévben (azaz júniusban), akkor október 31-ig jogosult vagy arra, hogy továbbra is vállalj diákmunkát.

Most érettségiztem, dolgozhatok nálatok a nyáron vagy majd csak onnantól, ha bekerültem az egyetemre?
Igen, dolgozhatsz nyáron is, ugyanis a diákigazolványodra még október 31-ig jogosult vagy.

Mennyi szabadnapot kaphatok? Jár egyáltalán a diákmunkásoknak szabadság?
Ha két egymást követő napon dolgozol, a munka befejezése és a következő napi munka megkezdése között legalább 11 órának szükséges eltelnie. A szabadságot illetően (a munka törvénykönyvétől eltérően), 13 munkanap után vagyunk kötelesek 1 nap szabadságot biztosítani Neked. Tagjaink általában a hétvégéken nem dolgoznak, így ez a szabadnap minden 5. munkanap után már biztosított.

Mit kell tennem, ha az elvállalt feladatot mégsem tudom elvégezni?
Ha egy feladatot elvállaltál, de nem tudsz ott lenni a megjelölt helyen és időben, kérünk téged, hogy legalább egy munkanappal a tervezett kezdés előtt jelezd nekünk.

Van hírleveletek? Hogyan tudok feliratkozni rá?
Igen, van hírlevelünk! A leveleinket kb. 2 hetente szoktuk kiküldeni az aktuális, friss állásajánlatainkkal és egyéb fontos híreinkkel. Feliratkozni a “Diákmunka” – > “Feliratkozás hírlevélre” menüpontban tudsz.

Hogy lehet leiratkozni a hírlevélről?
A hírlevelekről a levél alján található leiratkozó linkre kattintva lehet leiratkozni. Amennyiben nem szeretnél több levelet kapni, erre a hivatkozásra kattints rá. Ha nem jelenik meg a link a levél alján, nyisd meg a hírlevelet a böngésződben és úgy már biztosan meg fogod találni a leiratkozást a levél végén.

Kilépnék az iskolaszövetkezetből, mi a teendőm?
A kilépési tájékoztatónkat itt éred el.

További kérdésed van? Keress minket a melo@miszisz.hu elérhetőségünkön!