fbpx

A munkavégzés bármely formájához szükséges, hogy rendelkezz adóazonosító jellel.

Amennyiben még nincs, az adókártya igényléséhez a T34-es nyomtatványt kell kitöltened és eljuttatni az adóhatósághoz. A nyomtatvány beszerezhető az ügyfélszolgálatokon vagy letölthető a NAV adózási honlapjáról (www.nav.gov.hu) a ”Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt. Az igénylés ingyenes.

A foglalkoztatás legjellemzőbb esete, amikor munkaszerződés alapján munkaviszony keretében végzel munkát. A személyi jövedelemadóról szóló törvény nem különbözteti meg a diákok munkavállalását, ezért adózási szempontból a diákok munkaviszonyból származó jövedelme ugyanúgy bérjövedelemnek tekintendő, mint bármely más munkavállaló esetében. A bérjövedelem nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, amellyel szemben költséget nem számolhatsz el. A MISZISZ az általános szabályok szerint köteles levonni és megfizetni a személyi jövedelemadó-előlegedet. Az összevont adóalap után fizetendő adó mértéke 2016. januárjától 15%.

A MISZISZ igazolást készít a fizetésed összegéről, a levont személyi jövedelemadó előlegedről, az egyéni járulékodról, melyet az adóévet követő év január 31-ig, adóévi összesített munkáltatói igazolás (M30) formájában kiállít részedre. Az igazolás alapján tudod elkészíteni az adóbevallásodat.

Tájékoztató a 2021-es évi SZJA bevalláshoz

Kiegészítés

Amennyiben teljes munkaidőben vállalsz munkát, a részedre megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén, 2022. január 1-jétől, havibér alkalmazása esetén bruttó 200 000 forint, órabér alkalmazása esetén bruttó 1150 forint.

Legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben a garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén, 2022. január 1-jétől, havibér alkalmazása esetén bruttó 260 000 forint, órabér alkalmazása esetén bruttó 1495 forint.